Hoe komt een Conimex-hobbyist in een Nasi Goreng-hokje?

March 18, 2012
By
pub-6766696486810458

Hoe vaak hoor ik het wel niet? “Jij kan zeker goed koken!” Hoppa, het hokje is weer gevuld door een paar onwetende mensen. Nee, ik neem het ze niet kwalijk, alleen vraag ik me af waar dit vooroordeel vandaan komt en waarom het nog steeds bestaat.

Conimex-generatie

Is het de media die Nederland heeft laten inzien dat alle Indische vrouwen als hobby koken hebben? Heeft Tante Lien het denkbeeld van de Nederlanders beïnvloedt? Aan de mannelijke topkok Lonny Gerungan kan het in ieder geval niet liggen.

Maar waarom zijn het dan toch telkens weer die rechtgeaarde Conimex-Nederlanders die denken dat (half) Indische vrouwen goed kunnen koken?

Nasi Goreng-hokje

Ze bedoelen het goed, dat is een ding wat zeker is. Maar het is die Nederlandse goedbedoelde bekrompenheid die me benauwd. Die geest die je als Indo of Molukse weer in het nasi goreng-hokje plaatst. Ja, uiteraard is dat het eerste waar de meeste mensen aan denken als je zegt dat je een Molukse achtergrond hebt. Maar was het niet de eerste generatie waar men mij mee tracht te associëren? Mijn oma (eerste generatie) kon goed koken en mijn tantes (tweede generatie) komen daarbij in de buurt. De derde generatie, waar ik onderdeel van ben, is over het algemeen hier geboren en volledig Nederlands opgevoed. Toch blijven sommige hardnekkige vooroordelen bestaan. Dit terwijl we inmiddels in 2012 leven.

Boerenkool met ketjap

Daar komt bij dat mijn vader Molukker is en mijn moeder een Giethoornse achtergrond heeft. Een voorbeeldkok à la Lonny was en is mijn vader niet en mijn moeder kookt aardappels met groenten. Stampotten, daar ben ik dus mee opgegroeid en daar ben ik blij om. Het enige dat ik van Indische rijsttafels weet is dat ik het zeer graag eet. Dat talent om Indische gerechten te verorberen lukt dan ook aardig goed. Ook smeer ik overal sambal op en gooi ik ketjap door de boerenkool (Fusion Cooking?). Dat wil dus niet zeggen dat ik weet hoe je een goed Indisch gerecht moet maken, ook ik lees de achterkant van het Conimex-doosje.

Dus vanaf nu laat iedereen die zich aangesproken voelt, de goedbedoelde Nasi Goreng-gedachte achterwege en ziet mij als individu in plaats van Conimex-hobbyist. Dank u.

Claudia

Fukit. Google het maar.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebook

Tags: , , , ,Fonky Friday

Fonky Friday: Love Ain’t nothing but a business going on

Fonky Friday: Money, That’s What I Want

Fukit

Advertentie

Footer